Oldalak

2011. december 21., szerda

Kék dinoszaurusz

A mai nap ünnepnap. Elhagytam az ábrázoló geometria 1 süllyedő hajóját, és sikerült végre szilárd felületbe kapaszkodnom. Februártól ábrázoló geometria 2. Ott tali.

Citromot darabolva vágtam szét az ujjacskám, amit most egy sárga alapon pihegő kék dinoszauruszba ültetett zsiráfos ragtapasszal fedtem le. Elég sok tanulsága volt az elmúlt heteknek, napoknak. Nevelőapám úgy érzem, megint sikeresen összefoglalta az egésznek a lényegét: A sas nem vadászik legyekre. Kiegészítésképpen pedig még: A boldogságomat nem fogom másokra bízni.

Szépnek és egyszerűnek gondolom most a lelkem, egy sima felületet látok magam előtt. Fényes, csúszós, tökéletesen elvágódik rajta a fény. Sehol egy bucka, kunhalom, vagy sérülés, és mindezt az egész felszínt képezem én. Nincs több gödröcske, nem feszegetem a komoly mélységeket, meguntam, hogy a saját káromra bontom meg újra és újra ezt a szép egybefüggő réteget. Feleslegesen nincs kedvem feltúrni a semmiért. Számomra egy év telt el, másoknak még egy hónap se. Szeretek ilyen gyorsasággal tanulni, és kitágítani az időt, hallani, ahogyan recsegnek a szövetei miközben egymásnak feszülünk.  

Álmomban erkélyekről ugráltam ki, és lebegtem mindennek ellentmondva. Lefekvés előtt hatalmas durranással vágtam ki a biztosítékot és száműztem az egész emeletről az áramot. És most simogatom ezt a szimpla felületet, a kétdimenziós leképezésem, boldog vagyok, kaján vigyor ül az arcomon, és visszaszámlálok, mert most kezdődik még csak igazán ez a nap. A dinoszauruszom is mosolyog a fehérre meszelt körmeim alatt, cinkostársam lesz ő ebben a gyönyörű éjszakában... 



7 megjegyzés:

  1. Szia Barbara:)
    Emeletről kiugrani, egy szellemi szintet elhagyni.
    De nem zuhantál le, a levegő maga is szellemi tér. Sem föld, sem ég...Csak Őnmagad, lélek...

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm az észrevételt! (:
    Ilyen szempontból nem is jutott eszembe értelmezni az álmomnak ezt a szegletét, de így most még kedvesebb emlékként rögzültek ezek az álombeli pillanatok... (:

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kedves vagy:)
    Nem régen kezdtem el olvasni a blogod, és a rajzaidat nézegetem.
    Azt gondolom, van még néhány "szeglet" a birtokodban, amelyek bennem is ragyogó pillanatokká alakulnak.
    Az álmok sokat elmesélnek rólunk, és mivel úgy látom, az indiai kultúra nem idegen számodra, érteni is fogod,sajátomat.:)
    Egy folyóparton haladtam, amit zöld erdők öveztek, de át szerettem volna jutni a túlsó partra. Egy nagyon öreg, rozsdás híd maradványaira bukkantam, aminek csak az íve maradt meg, és én ezen kezdtem mászni, nem kevés bajlódással. Már a víz közepénél tartottam, amikor a parton feltűnt két indiai nő. Begázoltak a mederbe, és úgy jutottak át, hogy még a térdük sem lett vizes...

    VálaszTörlés
  4. Az elejétől olvasom a blogod, nézem a rajzaidat, de valóban, az első minta alapján, nagyon élvezem, és nem is csalódtam, a műélvezet lényege, a felismerés, ráismerés.
    A saját tudattalanom végtelenül cinikus, rengetegszer tapasztaltam fura humorát. Most, hogy tényleges érdeklődéssel értelmezem a festményeid, és azokat kiegészítő narrációkat, fehér lapokkal álmodtam, ahol láthatatlan vonalkákat tettem láthatóvá, és már álom közben is tudtam, miről van szó, és, hogy ez a tevékenység nem terjed ki, valamennyi apró részletre...
    Nem is terjedhet, a szimbólumok meglehetősen komplexek... Ahogyan az álmok. Ettől fantasztikus a szürreál.

    VálaszTörlés
  5. Az álmok terén Seth okfejtéseivel értek még egyet a leginkább:
    "Minden álom lelki energiával indul, amelyet az egyén nem anyaggá formál át, hanem egy olyan valósággá, amely minden részletében igaz és működőképes. Az ideát álombéli tárggyá vagy eseménnyé alakítja, annyira hatékonyan, hogy az álombeli tárgy több dimenzióban is létezni kezd."

    Elviekben minden álom egy teljesen összefüggő, és értelmes történet, csak a 'feledékenységünktől' válik olyan furcsán megmagyarázhatatlanná. Szerintem mindenképpen érdekes az, hogy egyrészt miért érezte szükségét a vízen átkelésnek, másrészről miért jelenthetett a víz ilyen akadályt, milyen érzéseket vált ki az egyénből magának a víznek a jelenléte.

    Számomra az eddigi legfurcsább és egyben legkedvesebb álmomat egy lehetséges másik életnek vélem, mert magyarázattal is szolgál néhány viszolygásomra, másrészről az egyik ismerősöm hetekkel később üzenetben tájékoztatott egy álmáról, melyben én is szerepeltem, más testben és szerepkörben. A leírások szinte megegyeztek, és a két álom úgymond megmagyarázta egymást. Mintha egy eseményt szemléltünk volna két különböző látószögből. Gyanítom, hogy ezzel az emberrel sem ebben az életben találkozhattam először. (:

    VálaszTörlés
  6. Hűűűű, nem is tudom hol kezdjem:)Majd szeretnék kérdezni is.És bár idősebb fazon vagyok, örülnék, ha tegeznél, és remélem, nem baj, ha én is igy teszek.
    Igaza van Seth-nek, de amit mond, annak rengeteg következménye és fontos részlete van.
    Sokan közel vannak a tudattalanhoz, művészek, nők, misztikusok. Én jógát használtam. A jóga egyszerűen a befele figyeléssel, összehangolja a két agyféltekét. A tudattalan észleli az erőfeszítést és elkezd intenzíven kiüzenni.Elkezdődik egy folyamat amit Individualizációnak neveznek.
    Igyekszem most csak arra reagálni, amit írtál, mert szerte ágazó téma, és nagyon érdekel.
    Álomban minden te vagy. Ha ismerőssel álmodsz, annak tulajdonságai benned is megvannak, és az álomkörülmény mutat rá, milyen összefüggésben érdekes ez.
    Ha az utcán megyek és a nagybátyámat látom motort szerelni, azt jelenti, az utam egy közömbös területen vezet át, és mivel a nagybátyám mindig segitett, van bennem egy erő, ami azon dolgozik, hogy felgyorsitsa a haladásom.
    A fiuk férfi tulajdonságokat jelentenek. Akció, harc, védelem, logika, megvilágitó erő, agreszió is... A nők elfogadás, érzelem, intuició, érzékenység stb.
    Ha fiatal, lendületes, ha öreg, kifulladó, ha csunya, nem szép tulajdonságok.
    A tudattalanok néha furcsa játékot üznek, mégis a kérdés: mit jelent neked az ismerősöd? Az a tulajdonság benned egy korábbi életszakaszodban, már dinamikusan jelenvolt, és most ujra jelentkezett.
    Nem az a kérdés, hogy fizikai szinten mennyi az igaz a dologból. Valamennyi mindig. Ahogy irtad, az álom lelki, humán tereken belüli, emberi lényegeket tárnak fel.
    A visszatérő álmok mindig figyelmeztetnek, ott valami lényeges történt. Ha megérted mi, el is tűnik. A múlt és jelen alkotja a jövőt, és ezt az azonos jellegü álmok tendenciájábol olvashatod ki, valamint egyedi álmoknál balra a mult, jobbra a jövö, lent a tudattalan, fent a tudatos.
    A víz érzelem, valóban. Az erdő tudattalan egyik megjelenése. Néha a tudattalan kapcsán előkerülnek olyan sodrások, aminek sem az irányát, sem a mélységét nem ismerjük. Ha valaki azonban spirituálisan fejlett, annak az érzelem nem lehet akadály, főleg ha tiszta és élő, akkor bizonyosan nem az.
    Seth az egyiptomi isten?
    A rajzaidban a harmadik szem miért vertikális? Vannak megközelítéseim, de kíváncsi vagyok, nekem a megoldás nagyon tetszik.
    Amúgy a növények érzelmi faunánk. A virágokban az a szép, olyanok mint mi. Lényük van. A ciklámen és orchidea nem éppen margaréta:)
    A kert a családi környezetünk viszonyairól árulkodik.

    VálaszTörlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés